Биография на Адолф Хитлер

април 1, 2009 at 2:00 pm Вашият коментар

Адолф Хитлер

Адолф Хитлер (на немски: Adolf Hitler) е политик, канцлер на Германия от 1933 и фюрер и райхсканцлер от 1934 до смъртта си; лидер на Националсоциалистическата германска работническа партия.

Хитлер е ветеран от Първата световна война и е награден с военни отличия. След това ръководи партията на нацистите във Ваймарска Германия. След като прави неуспешен опит за преврат и прекарва по-малко от година в затвора, Хитлер получава подкрепа за своята националистическа, антисемитска и антикомунистическа реторика. Нацистите екзекутират или убиват много от своите опоненти, преструктурират държавната икономика, модернизират войската и установяват тоталитарна националсоциалистическа диктатура. Във външната политика Хитлер се стреми към завладяването на Lebensraum – Жизнено пространство.

След германската инвазия в Полша през 1939, Великобритания и Франция обявяват война на Германия, което води до избухването на Втората световна война в Европа. Страните от Оста окупират по-голямата част от континентална Европа, както и части от Азия и Африка, преди да понесат военно поражение от Антихитлеристката коалиция. Към 1945 г. Германия вече е в развалини. През последните дни от войната, когато Червената армия настъпва към Берлин, Хитлер се жени за Ева Браун. След по-малко от 24 часа двамата се самоубиват във фюрербункера.

Ранни години
Адолф Хитлер като бебе
Родословното дърво на Хитлер
Семейство
Семейството на Хитлер води началото си от Валдфиртел, австрийска област. На 7 юни 1837 година Мария-Анна Шикългрубер (в други, често руски източници, фамилното име се изписва Шекельгрубер от паричната единица шекел), баба на Адолф, ражда на 42-годишна възраст своя единствен син на име Алоис Шикългрубер. Не е посочен баща, макар Мария-Анна да е била омъжена (1842) за Йохан Георг Хютлер. Но Алоис остава с фамилията Шикългрубер и така той се води за извънбрачно дете чак до 39-годишнината си, тъй като вторият му баща така и не го признава приживе за свое дете.

Не е твърдо установено кой е дядото на Адолф Хитлер по бащина линия. Най-вероятното име, с издирването на което се заема Ханс Франк през 1942 година по поръчение на фюрера, е на един евреин на име Франкенбергер, при когото Мария-Анна е била наета като прислужница. Причината за тези съмнения са парите, които Франкенбергер изплаща на бабата на Хитлер няколко години след като тя напуска дома им.

Версия различна от тази на Франк и по ред обстоятелства водена за по-достоверна, твърди че Адолф Хитлер е продукт от пряко кръвосмешение. Според нея дядо на Адолф е Йохан Непомук Хидлер (1807—1888), брат на Йохан Георг Хидлер. Той има извънбрачно дете от Мария Ана Шикългрубер, от където тръгва бащината линия на бъдещия фюрер и в същото време негова внучка от законният му брак по-късно става майка на Адолф.

При смъртта на заможния Непомук Хидлер (17 септември 1888), бащата на Адолф Алоис изненадващо се замогва. На 39-годишна възраст (през 1877 година) той най-сетне променя името си на Хидлер, но свещеникът Йозеф Цанширм не само незаконно в акта за раждане вписва като баща Йохан Георг Хидлер, но и допуска правописна грешка, като кръщава Алоис с фамилията Хитлер.

Майката на Адолф Хитлер, Клара Пьолцл (1860 — 1907), внучка на Йохан Непомук, идва да работи за Алоис (с когото по документи нямат кръвна връзка) на 16-годишна възраст. По това време Алоис е женен за Анна Гласъл и има незаконна дъщеря, Терезе, от бивша своя любовница. Той е известен женкар и не е тайна връзката му с прислужницата Франциска (Фани) Мацелбергер (? — 1884). Скоро двамата с Анна се развеждат и Алоис се жени за Фани, от която има две деца — Алоис младши (1882 — 1956) и Ангела (1883 — 1949). Но за да се осъществи брака той трябва да отпрати Клара, в чието лице бившата любовница и настояща съпруга вижда заплаха за себе си.

Скоро след раждането на дъщеря си Франциска заболява и умира. Алоис повиква отново Клара, за да се утеши с нея. Същевременно поддържа кръвосмесителна връзка с първата си дъщеря, Терезе, която му ражда син. Въпреки всичко Алоис и Клара се оженват. Първото им дете Густав се ражда дни след сватбата, но скоро умира. По-късно Клара ражда още две деца, но и те умират след епидемия от дифтерит.

Детство и юношество
На 20 април 1889 година, късно следобед в Браунау ам Ин (в тогавашна Австро-Унгария), на митническия инспектор Алоис и Клара (Клара е племеница на Алоис) Хитлер се ражда още един син, когото два дни по-късно (вторият ден от Великден) кръщават Адолф Хитлер. Следователно, Адолф Хитлер е внук на Йохан Хидлер, който е баща на Алоис Хитлер и дядо на Клара. Т.е. Адолф Хитлер и майка му Клара Хитлер са внуци на Йохан Хидлер.

Адолф Хитлер (седналият вляво) по време на Първата световна войнаСемейството на Адолф често се мести от град в град – от Браунау ам Ин в Пасау, после в Ламбах, Леондинг и Линц. Адолф е добър ученик в началното училище, но в шести клас се налага да повтаря заради слаб успех. Учителите му казват, че няма „желание за работа“. В „Майн кампф“ той споменава с омерзение за свой съученик, „един евреин от Линц“, който винаги бил пръв. Изказвани са предположения, че става въпрос за Лудвиг Витгенщайн, станал по-късно известен философ, но за това няма сигурни доказателства. Все пак е известно, че двамата учат по едно и също време в училището и могат да бъдат видени на обща снимка на учениците.

Хитлер по-късно казва, че ниските му успехи в училище са знак на протест срещу баща му, който иска от сина си да направи кариера като митнически инспектор, но Адолф искал да стане художник. Алоис умира на 3 януари 1903 г., но след това учението на Адолф не потръгва. На 16 години той напуска гимназията и остава без диплома.

Между световните войни

Хитлер на парад на СА в Нюрнберг, 1935
Хитлер влиза в Судетенланд през октомври 1938 г. според Мюнхенското споразумение.След края на Първата световна война, в която участва като ефрейтор в германската армия, Хитлер се присъединява към реваншистките кръгове в Бавария. Той взема участие в Бирения пуч в Мюнхен през ноември 1923 г., за което е осъден на 5 години затвор. Докато лежи зад решетките, Хитлер заедно с Рудолф Хес написва книгата „Моята борба“ („Майн кампф“). В нея той хвърля вината за поражението на Германия върху комунистите, капиталистите и евреите и крои планове за световно господство на арийската раса.

Благодарение на безспорните си ораторски заложби Хитлер се издига в йерархията на нацистката партия, която получава най-добри резултати на парламентарните избори през 1932 г., без да има абсолютно мнозинство. Президентът Хинденбург му възлага да стане канцлер, но поради невъзможността за сформиране на правителство са насрочени нови избори през март 1933 г. Смята се, че националсоциалистическото правителство, начело с Хитлер, организира през февруари подпалването на Райхстага, за което са набедени група комунисти, начело с българина Георги Димитров.

Хитлер продължава да потъпква демокрацията в Германия, като същевременно предприема мерки за социално-икономическо възстановяване на страната. Военно-индустриалният комплекс, който той създава, помага на Германия да преодолее следвоенната криза от Първата световна война. Западът разбира, че милитаризацията на страната води към нова война, но се надява Хитлер да се насочи на Изток към Съветския съюз. Така и става, но първо нацистите слагат ръка върху цяла Европа. В резултат на Мюнхенското споразумение от 1938 г. Германия получава от Чехословакия срещу обещание за „вечен мир“ населените с етнически немци Судети в западната част на страната. По-късно тя предприема аншлус (присъединяване) на Австрия и окупира без бой остатъчната част от Чехословакия

По времето на Втората световна война
На 1 септември 1939 г. Германия напада Полша, с което започва Втората световна война. Хитлер и Сталин си поделят територията на Полша въз основа на протокола Молотов-Рибентроп. Въпреки съпротивата на западните Съюзници, за няколко месеца през 1940 г. хитлеристките войски окупират Дания, Норвегия, Белгия, Холандия и Франция. През пролетта на 1941 г. експанзията продължава в Югославия и Гърция. На 22 юни Хитлер напада СССР в нарушение на пакта за ненападение, сключен със Сталин няма и 2 години по-рано.

Хитлер във Финландия за 75-ия рожден ден на Манерхайм, юни 1942
Новината за смъртта на Хитлер, май 1945 година.Тази инвазия, под кодовото име операция Барбароса първоначално постига големи успехи, като завзема обширни територии, включвайки Балтийските републики, Беларус и Украйна в това число и унищожаването на много руски сили. Поради липсата на ресурси, студената зима и оказаната яростната съпротива , германското настъпление спира до Москва (виж Битка при Москва), неуспявайки да достигне до бърз триумф над Съветския съюз, както се надява Хитлер. През декември 1941 г., след нападението срещу Пърл Харбър, САЩ влизат във войната на страната на Съюзниците и променят баланса на силите. През януари 1942 г. по заповед на Хитлер се провежда конференцията във Ванзее край Берлин, на която се планира окончателното решение на еврейския въпрос. В изпълнение на решенията започва строителството на лагери на смъртта, основно на територията на Полша.

През февруари 1943 г. хитлеристките войски са разгромени при Сталинград, с което ходът на войната се обръща. През юли Германия опитва последната си голяма офанзива при Курск (операция Цитадела), но не успява да пробие съветската защита и оттогава линията на фронта върви само на Запад до края на войната в Европа.

Хитлер се самоубива на 30 април 1945 г. в своя бункер в обкръжения от съветската армия Берлин заедно със съпругата си Ева Браун. Преди това той става причина за смъртта на близо 50 милиона души, в това число 9 млн. германци.

Още биографии.

Entry filed under: История, От света. Tags: , , , , .

Биография на Георги Първанов Биография на Барак Обама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS Здраве

  • Вероятно хранилката не работи. Опитайте отново по-късно.

RSS Скандално

  • Вероятно хранилката не работи. Опитайте отново по-късно.

Страници

април 2009
П В С Ч П С Н
« Март    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggers like this: