Биография на Бойко Борисов

март 9, 2009 at 9:12 am Вашият коментар

boyko_borisov1

Роден е на 13 юни 1959 г. в село (днес град) Банкя. Баща му, Методи Борисов e служител на Софийско градско управление – МВР, а майка му, Венета Борисова, е начална учителка в Банкя. Сестра му, Красимира Иванова, е родена през 1965 година.

През 1982 г. завършва Висшата специална школа на МВР с чин младши лейтенант в специалност

Противопожарна техника и безопасност“. Същата година постъпва на работа в Софийско градско управление като командир на взвод, а по-късно е командир на рота.

От 1985 г. до 1990 г. е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава дисертация на тема „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“. От 1982 г. до 1990 г. работи на различни служби в МВР. Бил е командир на батальон по време на т.нар. възродителен процес в Дулово и Каолиново.

След 1978 г. се занимава активно с карате, и през годините работи като треньор на националния отбор на България по карате, както и като съдия на международни срещи по карате.

През 1990 г. напуска системата на МВР, отказва да се деполитизира и остава член на БКП. През 1991 г. основава частната охранителна фирма „Ипон-1“ ООД, която осигурява охраната и на личности като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. „Ипон-1“ членува в Световната организация на охранителите IAPPA, а Бойко Борисов е персонален член на организацията. В периода 1990-2000 г. е съдружник с емблематични лица от подземния свят, като Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата и други, които според данни на специалните служби контролират наркотрафика, проституцията и редица контрабандни канали. С Младен Михалев-Маджо в продължение на няколко години ползват общ офис в района на НДК в София.

През 2001 г. е назначен на длъжност „главен секретар на МВР“ и е повишен в чин „полковник“ от МВР. В началото на 2002 г. му е присъдено звание „генерал-майор“ с Указ на президента Георги Първанов, а през 2004 г. е удостоен със звание „генерал-лейтенант“. При уволнението си от МВР през 2005 г. има звание генерал-лейтенант.

Политическа кариера

На Парламентарни избори в България 2005 Бойко Борисов е кандидат за народен представител в два многомандатни избирателни района, издигнат в листите на Национално движение Симеон Втори. Добрите резултати на листите на НДСВ позволяват на партията да вкара 63 депутати в [40 Народно събрание]], сред които и Бойко Борисов. Той обаче отказва депутатския мандат в полза на работата си в МВР, която напуска през септември.

През октомври 2005 участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София, стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП ) и е избран. Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 година.

През март 2006 г. е основана организацията Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ), в която Бойко Борисов официално не участва, но която е свързана с близки до него хора, и чрез която той изказва намерения евентуално да участва на избори, когато тя се превърне в партия. На 3 декември същата година е създадена и партия ГЕРБ, в която отново Борисов не участва, поради задълженията си като кмет на София, но се нарича неин „неформален лидер“ и практически я ръководи.

Семейство

Към 2008 година Бойко Борисов няма сключен граждански брак. Той води съвместно съжителство с Цветелина Бориславова, която има две дъщери от бивш брак – Ралица и Веселина. Цветелина Бориславова работи като председател на надзорния съвет на СИБАНК. Бившата съпруга на Бойко Борисов, Стела, е лекарка. От нея Бойко Борисов има дъщеря Венета, която учи в САЩ, Лос Анджелис.

Още биографии.

Advertisements

Entry filed under: От България, Политика. Tags: , , , , , .

Биография на Христо Ботев Биография на Алберт Айнщайн

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS Мода

  • Вероятно хранилката не работи. Опитайте отново по-късно.

RSS Здраве

  • Вероятно хранилката не работи. Опитайте отново по-късно.

RSS Скандално

  • Вероятно хранилката не работи. Опитайте отново по-късно.

Страници

март 2009
П В С Ч П С Н
    Апр »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggers like this: