Биография на Лили Иванова

март 8, 2009 at 11:05 pm Вашият коментар

lili_011

Лили Иванова е родена на 24 април 1939 г. в град Кубрат. Като ученичка тренира художествена гимнастика, печели златен медал на републиканското първенство през 1952 г. През 1956–1959 учи в Медицинския техникум във Варна. Завършва го и около година работи като медицинска сестра в болницата в Кубрат.

Лили Иванова се занимава с музика от дете. В началото се научава да свири на акордеон, а по-късно започва и да пее. Първите данни за нейни изяви пред публика са от

1956-57 г., когато тя изпълнява популярни за онова време песни на организираните в Медицинския техникум във Варна „вътрешни фестивали“ /Жени Стоилова, класна ръководителка на Лили Иванова/. Публиката се състои от ученици и съветски моряци. 1961 г. се приема за начало на професионалната кариера на Лили Иванова. Тогава тя участва в прослушване за певци на „Концертна дирекция“, София. Първата и известна песен „Събота вечер“ е издадена през 1963 г. Първият и албум е издаден по предложение на румънската фирма Electrocord през 1963. Албумът се нарича „Amore Twist“. Първата си награда „Златен ключ“ Лили Иванова печели през 1966 г. в Братислава, а през следващите 10 години печели над 10 международни награди в цял свят. Освен богатата си кариера, певицата има и интересен личен живот — зад гърба и са три брака и две продължителни съжителства.

Репертоар

Лили Иванова има 35 издадени дългосвирещи албума. Синглите, излезли в България, са 29. Има издадени малки плочи и албуми в Румъния, Турция, Германия, Испания и др. страни. Лили Иванова е популярна в Русия и плочите и се продават добре в някогашния Съветски съюз.

Освен на български, в репертоара и през годините са присъствали и песни на руски, английски, немски, френски, турски, испански и италиански език, иврит.

Лили Иванова осъщестява многобройни концертни турнета в чужбина — на първо място в СССР (през 90-те в Русия). Гастролирала е с успех в Германия, Куба, Япония, Турция, Чехия, Югославия, Унгария, Полша, Гърция, Португалия и др., осъществила е няколко турнета сред българската емигрантска общност в САЩ и Канада. През 80-те работи активно в ГДР, където изпълнява специално написани за нея песни от Арнолд Фрич и Петер Паулик (концертни турнета, шоу-програми във Фридрихщадпалас и другаде, участия в много телевизионни предавания). През последните 5-6 години освен традиционните концерти пред многобройна публика, певицата се ориентира и към unplugged прояви в клубове и пиано барове, участия в частни партита и промоции, фирмени тържества и др.

Репертоарът на Лили Иванова в началото на кариерата и през 60-те години е силно повлиян от популярните тогава италиански и френски шлагери, в началото певицата подражава на Рита Павоне, а в един от албумите и от средата на 60-те години има дори няколко кавъра на песни на „Бийтълс“. Славата на Лили Иванова идва сравнително късно в сравнение с много от колегите и. Постепенно певицата изгражда свой собствен стил, за който най-характерното е подчертаната лиричност и мелодичност на музиката и стойностният текст.

Певицата работи с много изявени текстописци, пее песни по стихове на български класици — Иван Вазов, Христо Ботев, Пейо Яворов, Кирил Христов, Христо Ясенов, Веселин Ханчев, Блага Димитрова,Павел Матев,Любомир Левчев, но може би най-значима е съвместната й работа с поета Дамян Дамянов. Основната тема в текстовете на песните и е любовта. От края на 60-те години до средата на 80-те почти няма година, в която песен, изпълнена от Лили Иванова, да не е ставала „шлагер“, както е модерната дума по онова време. От средата на 80-те Лили Иванова се насочва и към песни, чиито текстове са подчертано автобиографични, а музиката е по-сложна и не толкова комерсиална,но въпреки това средно на 2-3 години веднъж нейна песен отново оглавява класациите. В средата на 90-те, след успеха на албума „Готови ли сте за любов“ певицата прави изненадваща промяна на имиджа си и посяга към музикални стилове като мелъди рок, соул, ритъмендблус, балканско етно, джаз. Рок-експериментът „Частен Случай“ през 1999 г. е сред най-успешните ѝ продукти, но последвалият го етнопроект „Ветрове“ се превръща в едно от музикалните събития за 2000 и 2001 г.Оттогава насам певицата е издала няколко албума, в които новите песни вече значително намаляват, за сметка на стари хитове, записани в нови аранжименти. От началото на 2006 г. Лили Иванова работи с малък бенд, състоящ се от Огнян Енев — пиано, саксофон, Бисер Иванов — китара, Орлин Цветанов — цигулка.

През 2006г. певицата прави фурор сред феновете си с пилотната песен „Без правила“. Танцувалното парче, още веднъж показва, че Лили Иванова е талант неподвластен на времето. В клипът певицата изглежда като тинейджърка, а песента се завърта по всички радиа и музикални телевизии, както и в не малко дискотеки. Самата Иванова, неведнъж е казвала, че винаги има с какво да изненада публиката.

В различните периоди на своята кариера Лили Иванова сътрудничи с оркестрите на Здравко Радоев (в началото на 60-те), „6+1“ с ръководител Иван Пеев (от 1966 г.); „Маковете“ с ръководител Митко Щерев (70-те); оркестъра на Асен Гаргов от (1977). В дует с Асен Гаргов издава два албума, а в началото на 80-те оркестърът за кратко време се представя под името „София“. Сред композиторите, с които Лили Иванова осъществява тясно творческо сътрудничество, са Ангел Заберски (1965-1968); Тончо Русев (1969-1974); Митко Щерев (1974-1977); Найден Андреев (началото на 80-те).През 80-те звездата изпълнява песни на много от по-младите композитори, между които Тодор Филков, Асен Гаргов, Рафи Жамаркоцян, Любомир Дамянов, Александър Кипров. В началото на 90-те тази тенденция е продължена, като трябва да се отбележи сътрудничеството с Чочо Владовски, с когото създава съвместно студио, изпълнява няколко дуета и записва албума „Хазарт“, а с Иван Лечев — „Частен случай“.

Популярността на Лили Иванова се разраства след средата на 60-те години благодарение и на навлизащата тогава в дома на българина телевизия. Лили Иванова и Емил Димитров са най-често сниманите от телевизията български певци. През 1965 г. певицата се снима с малка роля в игралния филм „Неспокоен дом“ (реж. Рангел Вълчанов), в който като кабаретна певица изпълнява модната тогава италианска песен „Сърце“.

Българската телевизия е осъществила няколко филма за Лили Иванова, като първият е „Аз съм Лили“ (реж. Хачо Бояджиев, 1974 г.). През 1975 г. е издадена книгата „Нашата Лили“. През 2006 г., без разрешението на певицата е публикувана неофициална нейна биография със заглавие „Просто Лили“. В момента Лили Иванова съди автора на книгата.

През месец ноември 2008 г. Лили Иванова издаде нов албум-CD „Една любов“ и двойно DVD.

На 9 януари 2009 г. Лили Иванова изнася концерт в зала „Олимпия“ в Париж. След концерта представителите на „Юнивърсъл мюзик“ направиха предложение за бъдеща съвместна работа.Французите я приветстват, запознавайки се с репертоара й. Сама Лили е толкова отдадена на музиката и публиката си, че всеки един нейн концерт се превръща в прекрасен спомен за меломаните.

Макси сингъл „Танго“ (2004)

През 2004 година излиза макси сингъл „Танго“. Той съдържа 4 песни, 4 инструментала и два видео клипа.

Песни и инструментали:

 1. „Танго“
 2. „Пак ще те обичам“
 3. „Стари мой приятелю“
 4. „Обич“
 5. „Танго“ — инструментал
 6. „Пак ще те обичам“ — инструментал
 7. „Стари мой приятелю“ — инструментал
 8. „Обич“ — инструментал

Видео клипове:

 • „Танго“
 • „Девет кръга“

Албум „Без правила“ (2007)

През ноември 2006 г. излиза нов албум — 34-ти по ред, със заглавие „Без правила“ (златна колекция). В него са включени нови песни, презаписани с нов аранжимент стари парчета, а също така и избрани хитове от миналото.

 1. Без правила
 2. Малка част
 3. За тебе бях
 4. Какво си ти?
 5. Ветрове
 6. Боянският майстор
 7. Чудо
 8. Camino
 9. Заклинание
 10. Две хубави очи
 11. Майка ми
 12. Покруса
 13. Спектакъл
 14. Невероятно
 15. И пак тръгни
 16. За да те има
 17. Хазарт
 18. Детелини
 19. Без радио не мога
 20. Изгарям

Албум „Една любов“ 2008

 1. Една любов
 2. Стрелките се въртят
 3. Ти дойде
 4. Наше лято
 5. Вместо сбогуване
 6. Интимно
 7. И гори
 8. У дома
 9. Розата
 10. И пак тръгни
 11. Между стените на вятъра
 12. Панаири
 13. Ти сън ли си
 14. Дансингът на самотата
 15. От векове за векове

Награди

Музикални

 • 1966, Полша, Сопот — трета награда с песента „Защо така“, Фестивал за естрадна песен
 • 1966, Словакия, Братислава — първа награда за изпълнение на песента „Адажио“ на Ангел Заберски, фестивал „Златен ключ“
 • 1967, Полша, Варшава — първа награда, Фестивал за естрадна песен
 • 1968, България, София — специална награда „Орфей“ и лауреатско звание, Световен фестивал на младежта и студентите
 • 1968, Испания, Барселонa — първа награда за изпълнение на песента „Да вярвам ли“ на Ангел Заберски, Фестивал за естрадна песен
 • 1969, Франция, Кан — „Златна плоча“ (присъждана за продадени над 1 милион албума), Международен музикален Фестивал „Мидем“
 • 1970, Гърция, Атина — „Златна плоча“ , Фестивал за естрадна песен Olimpiada de Musica Pop
 • 1970, Бразилия, Рио де Жанейро — трета награда за изпълнение, Фестивал за естрадна песен
 • 1973, Япония, Токио — трета награда за изпълнение на песента „Панаири“ на Тончо Русев, Фестивал за естрадна песен
 • 1973, Чили, Виня дел Мар — извънредна награда за изпълнение, Фестивал за естрадна песен
 • 1973, Франция, Париж — първа награда „Гран при“ (Grand Prix) за изпълнение на песента „Стъпки“ на Тончо Русев, Фестивал за естрадна песен
 • 1974, България, Слънчев бряг — голямата награда „Златният Орфей“ за изпълнител
 • 1974, Турция, Истанбул — втора награда, Фестивал за естрадна песен
 • 1988, Франция, Париж — първа награда
 • 1996, България, Слънчев бряг — „Златен Орфей“ за цялостно творчество

Освен това:

 • „Мелодия на годината“ — песни, изпълнени от Лили Иванова, са печелили годишната награда през 1968, 1970, 1974 и 1977 г.
 • Конкурс на Българското национално радио „Пролет“ — песни, изпълнени от Лили Иванова, са печелили наградата през 1971, 1972, 1976, 1977, 1978 и 1982 г.

Други награди

 • 1997, Турция, Измир — номинация за „Една от 100-те най-известни жени на планетата за XX век“, Международна организация за солидарност на жените
 • 1998, Беларус, Витебск — орден първа степен за принос на добро в света, „Фондация Св. Николай Чудотворец“
 • 1999, България, София — орден Стара планинa първа степен за извънредно големите заслуги на Лили Иванова към българската култура в областта на популярната музика, връчен от президента Петър Стоянов
 • През 2005 г. песента „Камино“ в изпълнение на Лили Иванова е класирана на 40 място в престижната класация на вечните световни хитове на „Сони Ериксон“
 • 11 май 2006 — звезда на българската Алея на славата
 • 3 ноември 2006, Русия — орден Екатерина Велика, престижно отличие, присъждано само на жени (първата му носителка е Маргарет Тачър)
 • В края на 2006 зрителските гласове отреждат 30-то място на Лили Иванова в класацията на БНТ Великите българи. Класацията подрежда 100-те най-велики българи на всички времена.

Други

 • През 2007 г. Лили Иванова публично заявява, че разпространението на произведения на изкуството в Интернет е нередно и трябва да се наказва със затвор

Още биографии.

Advertisements

Entry filed under: Музика, От България. Tags: , , , .

Биография на Христо Стоичков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


RSS Мода

 • Вероятно хранилката не работи. Опитайте отново по-късно.

RSS Здраве

 • Вероятно хранилката не работи. Опитайте отново по-късно.

RSS Скандално

 • Вероятно хранилката не работи. Опитайте отново по-късно.

Страници

март 2009
П В С Ч П С Н
    Апр »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggers like this: